5 framgångsfaktorer vid automatisering

30 apr, 2020

Går din verksamhet i automatiserings-tankar? Kanske vill ni höja kundupplevelsen, men minska administrationen. Eller också är ni ute efter mer struktur och ett förbättrat samarbete internt. Oavsett vad din verksamhet strävar efter finns det gemensamma grunder som alltid ska finnas med i ett automatiseringsinitiativ. Här delar våra experter med sig av sina fem bästa tips för en framgångsrik automatisering. 

1. Ett fel många gör är att börja alldeles för stort. Även om Releye gärna erbjuder konsulttimmar, är vårt mål att kunderna successivt ska bli allt mer, eller helt, självgående och oberoende av sin IT-avdelning för att kunna vidareutveckla fler och mer avancerade processer.

 

2. En annan utmaning som ofta visar sig är att förändringsarbetet inte tagits på allvar och att personer som påverkas av initiativet inte involverats eller informerats. Det är alltid viktigt att förankra en förändring eftersom digitalisering och automatisering ofta är främmande och skrämmande. Involvera organisationen tidigt och låt dem fasas in i det nya arbetssättet för att lära känna verktygen innan de svåra eller större processerna sätts igång. Säkra att alla förstår värdet av varför ni gör detta, för organisationen, och för respektive individ. Det blir betydligt enklare att anpassa sig i en förändring när man förstår varför den görs och hur man är med och bidrar till helheten. 

 

3. En förutsättning för att organisationen ska känna tilltro till en ny process, system eller lösning, är också att de har kontroll och förstår hur den fungerar. Därför är det avgörande att rätt kompentens finns på plats, eller att det finns möjlighet till utbildning och support. Detta kan vara bra att ha med sig in i projektet och något att beakta även när man sätter sin projektbudget.

 

4. Test er fram. Justeringar kommer att göras efter vägen, men det är en del i processen och finns med i denna typav verktyg. Flexibiliteten och enkelheten gör det möjligt att jobba med kontinuerligt lärande och utvecklande.

 

5. En korrekt implementerad lösning automatisering skapar enorma möjligheter. Nyckeln till framgång är att utrusta verksamheten med rätt verktyg, rätt kompetens och låta dem själva driva sin utveckling utan beroenden till IT avdelningar eller andra trånga resurser.  Då kan man börja se fantastiska resultat. 

 

Tips för en framgångsrik automatiseringsresa

1. Börja enkelt med en mindre process

2. Involvera och engagera verksamheten i implementeringen
3. Säkra tilltro genom kompetens, utbildning och support
4. Utvärdera resultatet kontinuerligt och ändra i processen om nödvändigt 
5. Säkra att verksamheten själva kan driva utvecklingen framåt

 

Inspireras och läs mer

Power Platform: Vad är det och hur fungerar det?

Power Platform: Vad är det och hur fungerar det?

Microsoft Power Platform har varit på många människors läppar de senaste åren. Konceptet gör det möjligt för alla, oavsett om du är utvecklare eller inte, att bygga komplexa affärslösningar. Vejai är Senior Utvecklare på Releye och har arbetat med flera produkter inom...

läs mer
Wave 1 2021: Här är nyheterna i Microsofts nya release

Wave 1 2021: Här är nyheterna i Microsofts nya release

Vårens stora release-våg närmar sig! Redan den 1 april påbörjar Microsoft sin nya release Wave 1 2021. I den här releasen längtar vi efter att hugga tag i säljautomation, AI-baserad tilldelning och Track My Technician. Här listar en av våra Dynamics...

läs mer
Manufacturing Cloud: Vad är det och hur fungerar det?

Manufacturing Cloud: Vad är det och hur fungerar det?

Manufacturing Cloud är ett relativt nytt tillskott i Salesforce-familjen som är till för företag inom tillverkningsindustrin. Med plattformen kan företag planera inför sina kommande produktioner och ta del av prognoser för att öka försäljningen och samarbetet inom...

läs mer