Funktioner i Teams du kanske inte känner till

Microsoft Teams har funnits i snart fyra år och fortsätter ständigt att utvecklas med nya smarta funktioner. Utöver att ringa och chatta finns en hel del andra finesser som kan underlätta jobb-vardagen. Här tipsar en av våra konsulter, Sofia Carling, om användbara funktioner i Teams som du kanske inte känner till sedan tidigare. 

1. Maila till en kanal 

Om du har fått ett mejl som ditt team behöver diskutera kan du mejla detta vidare till en kanal i Teams! Allt du behöver göra är att hämta mejladressen till kanalen från teams. Skicka sedan mejlet till teamskanalens mejladress så dyker det upp som ett inlägg och ni kan lätt diskutera och kommentera mejlet. 

2. Namnge chattgrupper

Viktiga gruppchatter kan lätt försvinna i långa chattlistor. För att lätt kunna söka upp din gruppchatt kan du ändra namn på dina gruppchatter och söka på dem uppe i sökrutan. 

3. Focus mode  

Upplever du också att det ibland kan vara svårt att se lilla texten på din kollegas skärm som delas under ett möte? Under de tre prickarna finns inställningen ”Focus mode” som zoomar in innehållet.  

4. Kortkommandon 

Om du skriver ett: / uppe i sökrutan får du superbra förslag på kortkommandon som kan användas i Teams. Skriv in /-tecknet när du till exempel vill ringa ett samtal, ändra din status eller skicka en chatt direkt från sökrutan.

5. Viktigt meddelande 

Om du behöver skicka ett extra viktigt meddelande till någon kan du göra detta genom att trycka på den lilla iconen som ser ut som ett utropstecken under meddelandet du skriver. Här kan du välja om du bara vill att meddelandet ska bli extra markerat eller till och med skicka ut en notis automatiskt varannan minut! 

6. Spara en chatt 

Tycker du att en av nackdelarna med Teams är att viktiga meddelanden lätt kan försvinna i flödet? För att säkerställa att det inte händer kan du nämligen spara viktiga meddelanden i Teams. Detta genom att hålla muspekaren över meddelandet du vill spara, klicka på tre prickarna och sedan ”Save this message”.  

Du kan hitta dina sparade meddelande under din Icon högs upp i högra hörnet. 

8. Praise

Nu när många arbetar hemifrån är det extra viktigt att peppa och lyfta varandra. Med funktionen Praise i Teams kan du lyfta kollegor som gjort det lilla extra. Detta gör du genom att klicka på iconen som heter just ”praise” under textfältet i vald chatt/kanal. 

Hoppas att tipsen gav dig inspiration i ditt Teams-ande!