Microsoft satsar på Common Data Service och PowerApps

För ett par veckor sedan åkte våra Dynamicsutvecklare, Linus Österberg och Mikhail Bogunov, till Amsterdam för att delta på Extreme 365. Det viktigaste som vi tog med oss från konferensen är att Microsoft nu gör en satsning på områdena Common Data Service och PowerApps.

Common Data Service – plattformen som snackar med dina andra affärssystem

Common Data Service är en plattform som låter dig lagra data i ett säkert och molnbaserat utrymme. När du använder Common Data Service kan du på ett enkelt och smidigt sätt dela data med dina andra affärssystem genom så kallade connectorer (färdiga kopplingar mellan olika system och plattformen). Numera finns det ett helt bibliotek av connectorer i Azure, vilket ger dig stora möjligheter att redan idag börja koppla ihop dina system utan att behöva skriva kod.

Innan Common Data Service:

  • Var utvecklare tvugna att koppla ihop olika affärssystem med hjälp av kod
  • Var utvecklare tvugna att koppla ihop olika affärssystem med hjälp av kod.

Med hjälp av Common Data Service:

  •  Är det nu enkelt att koppla ihop olika affärssystem, genom olika drag and drop funktioner.
  • Är det nu enkelt att koppla ihop olika affärssystem, genom olika drag and drop funktioner.

PowerApps – snabb och smidig apputveckling anpassad efter dina affärsbehov

PowerApps är en uppsättning av tjänster och kopplingar som gör att att du snabbt kan skapa applikationer som är anpassade efter dina specifika affärsbehov.  Genom att antingen lagra data i den underliggande dataplattformen (Common Data Service) eller i olika datakällor som till exempel SharePoint, Excel, Office 365, Dynamics 365 eller SQL Server kan du nu ansluta PowerApps till din affärsdata på ett enkelt och smidigt sätt.

Applikationer som skapats med PowerApps ger dig nu möjlighet att omvandla dina manuella affärsprocesser till digitala och automatiserade processer. Många av apparna är standardiserade och innehåller redan färdiga funktioner medan andra appar är helt tomma för att du själv ska kunna bygga appen efter dina specifika önskemål och behov. Kravet att kunna koda har därmed minskats avsevärt.

Alla appar som skapas i PowerApps är nu dynamiska för att du enkelt ska kunna köra igång dem i en webbläsare eller på en mobil enhet utan några problem.

Varför ska min verksamhet satsa på Common Data Service och PowerApps?

  • Enkel datalagring – både metadata och data lagras i molnet, så du behöver inte längre bekymra dig för hur din data lagras.
  • Enkelt att skydda data – då din data lagras enligt en strukturerad modell är det även enkelt att styra behörigheter kopplat till din data. Användarna kan endast se den information som du ger dem åtkomst till.
  • Enkel åtkomst av Dynamics 365-data – din data från alla Dynamics 365-program kan nu lagras i Common Data Service, så att du på ett smidigt sätt ska kunna skapa appar med åtkomst till all din Dynamics 365-data.
  • Smarta funktioner för metadata – du kan nu uttnyttja datatyper och relationer, direkt från PowerApps.
  • Möjlighet för Just In Time – din data kan hämtas direkt, om så behövs.
  • Plattformarna har blivit mer öppna – det ger dig möjlighet att använda datan över systemens gränser på ett helt annat sätt jämfört med tidigare.

Läs mer om Microsoft här