”Microsoft Power BI is a killer BI platform”, enligt Forrester

Och vi på Releye kan inte annat än att hålla med! Vi har pratat med två av våra duktiga Power BI-experter, Kristjan Stephensen och Markus Rundal, som hjälper oss att besvara vanliga frågor om Power BI som vi vet att många har.

Vad är de stora skillnaderna mellan Power BI och andra datavisualiseringsverktyg?

– Power BI är skapat av Microsoft och med det sagt – har du jobbat med andra produkter från Microsoft, så kommer du även känna dig hemma i Power BI. Igenkänningsfaktorn gör att det blir lättare för dig som användare att förstå hur verktyget fungerar. En annan skillnad är kopplingsmöljligheter till olika datakällor som kan skilja sig mellan olika verktyg, berättar Markus.

Kan man använda sig av olika datakällor i Power BI? Och hur gör man en koppling?

– Ja, det går att koppla ihop Power BI med olika datakällor som till exempel filer, databaser, cloud-baserade miljöer, live-data och mycket mer. För att göra en koppling behöver du öppna verktyget Power BI desktop och trycka på knappen ”get data”. Där finnas det en hel del färdiga kopplingar att välja mellan till populära källor. Vill du istället till exempel importera data från en excelfil – ja, då letar du upp och väljer filen på din dator. Skulle du däremot vilja göra en koppling mot en SQL-server, då skriver du in inloggningsuppgifterna för att ansluta till servern och väljer därefter vad du vill att Power BI ska hämta och visa, säger Kristjan.

Måste man arbeta med Microsofts andra plattformar som ERP och CRM, för att köra Power BI?

– Nej, det behöver du inte göra. Det är inga problem att koppla Power BI till andra ERP- eller CRM-system. Det viktiga är att det finns en koppling till tjänsten. Power BI är helt fristående och oberoende av andra system, säger Kristjan medan Markus fortsätter:

– Du kan till exempel koppla ihop data från Facebook och Google Analytics för att visa den i en och samma vy – det ger dig möjlighet att analysera din data på en mycket mer detaljerad nivå.

Kan Power BI bara användas i molnet, eller går det även att köra on prem?

– Du kan jobba med Power BI både i molnet och on prem. Men för att jobba on prem det krävs det att du sätter upp en egen intern-rapportserver i Power BI (Power BI Report Server), berättar Kristjan och Markus fortsätter:

– Om ett företag har speciella säkerhetskrav för till exempel datahantering kan det vara bättre att arbeta on prem då all data ligger på lokala servrar.

Måste man vara utvecklare för att skapa rapporter i Power BI?

– Nej, du behöver inte vara utvecklare för att skapa rapporter eller visuella grafer i Power BI, men det är en fördel om du har jobbat i andra produkter från Microsoft som till exempel Word, Excel eller PowerPoint, säger Markus och Kristjan fortsätter:

– Vem som helst kan lära sig Power BI – och är man nyfiken på att testa verktyget så kan man ladda ner det gratis här och testa sig fram. Det är först när man ska börja dela och publicera rapporter eller göra nya kopplingar som krävs en licens.

Kan ni ge exempel på en riktigt cool och användbar funktionalitet i Power BI? Eller vad det bästa med Power BI är?

– Det som är coolast med Power BI just nu är att det går att bädda in rapporter i andra system. Det innebär att du inte behöver använda Power BI-portalen för att presentera dina rapporter, utan du kan istället välja att visa dem direkt i ett annan system som till exempel vi har gjort – vi visar våra Power BI-rapporter i vårt eget CRM-system. Du kan dessutom anpassa rapportens utseende både för dator och mobil, berättar Markus och Kristjan fortsätter:

– Jag skulle säga att det bästa med Power BI är att rapporterna är dynamiska och interaktiva. Du kan verkligen gräva i din data och få nya insikter på detaljnivå.

Vi har gjort en sammanställning av några viktiga punkter som nämns i Forrester-rapporten om Power BI, och vill du ta del av rapporten som helhet hittar du den här.

  • Augmented BI, till exempel maskininlärning och natural language querying.
  • Stora möjligheter att anpassa och utöka plattformen.
  • Funktionalitet som stödjer arbete med Big data.
  • Inbyggda data preparation tools.
  • Flera deploymentalternativ, molnet, lokalt och mobilt.

Vill du veta mer om Power BI eller andra BI-lösningar? Kontakta oss på Releye!