Kompass

Makrotrender att hålla ögonen på 2022

Det är inte bara tekniken som utvecklas i rapidfart – just nu accelererar förändringstakten i hela vår omvärld och det gäller att vara agil och proaktiv i sin förändringsresa. Vi upplever att det är extra viktigt idag att hålla koll på omvärlden, makrotrender och ha som vana att lära sig, “avlära” sig, samt lära sig på nytt – av nödvändighet, om inte av önskan.   

Det är dags att uppdatera omvärldsbevakningen. Nedan listar vi makrotrender att hålla ögonen på 2022: 

Svenska offentliga sektorn investerar i digitalisering

Den svenska offentliga sektorn har höga ambitioner och fortsätter att investera i digitalisering, kanske mer än vad den privata sektorn gör. Vi vet inte om detta kommer fortsätta men oavsett – i den offentliga sektorn finns fortfarande stor effektiviseringspotential med hjälp av digitala medel. 

Inflationens påverkan av kostnader

Inflationen kommer fortsätta öka, delvis som ett resultat av ökade energikostnader. Som påföljd blir allt dyrare och kraven på att hålla kostnader nere ökar. Vi ser ett fortsatt behov av att öka effektiviteten – varje investerad krona behöver ge önskad effekt och därav minskar även toleransen för misstag. 

Ökade krav och kostnader för leverantörer

Ökade energikostnader driver också ökat fokus på leverantörskostnader. Krav på förbättrad kostnadskontroll, optimering av resursutnyttjande och effektivisering driver initiativ som syftar till att utvärdera, följa upp och välja leverantörer mer noggrant. 

Transportkostnader bidrar till fortsatt distansarbete

Transportkostnaderna ökar vilket bidrar till fortsatt arbete på distans, liksom minskat antal tjänsteresor. Möten och affärstransaktioner sker fortsatt digitalt vilket driver behov av metoder och verktyg som stödjer detta. 

Ökat fokus på förstärkt kundrelation och varumärkeskännedom

En polariserad omvärld kan tvinga företag att agera enligt kommunicerade värderingar och arbeta hårdare med att associera rätt värden till sitt varumärke, istället för att ta vinstmaximerande beslut. Därför kommer ställningstagande och kommunikation få en allt mer betydande roll för relationer med kunder och medarbetare. 

Fokus på hållbarhet blir allt mer central

Ett ökat fokus på hållbarhet driver nya moment i företagens affärsutveckling, inklusive upprättande av nya typer av mål och aktiviteter. Företag kommer i större utsträckning kunna bevisa att produkter och tjänster har tagits fram och levereras på ett hållbart sätt. Där kommer olika typer av certifikat att användas som en kvalitetsstämpel. Även detta kommer vara viktigt i val av leverantör och arbetsgivare. 

Nya arbetsmöjligheter 

Sysselsättningen kommer fortsätta öka, framförallt inom den offentliga sektorn. De nya jobben är i huvudsak kvalificerade, vilket kräver specialistutbildningar eller erfarenhet för genomförande. 2013 var 38,5% av jobben i Sverige högkvalificerade, siffran förutspås gå över 50% inom de kommande åren. 

Nytt fokus på onboarding-processer

De ovanligt höga uppsägningstalen, där medarbetare frivilligt väljer att lämna sin arbetsplats (“The great resignation”) gör att företag nu i än högre grad fokuserar på att attrahera och behålla medarbetare.  Arbetsgivare fokuserar mycket på förmåner och företagskultur. Den genomsnittliga anställningstiden minskar och frågor som rör onboarding av nya kollegor får hög prioritet, som en del i initiativet för att höja effektiviteten. 

Loggning och varningssystem implementeras

I takt med att lagstiftarna ökar kraven på hur personuppgifter hanteras kommer mer krav på övervakning av data. Vi ser en ökning i systematiserad och automatisk kontroll och övervakning av vem som har tillgång till data, hur data uppdateras och hur den används. Detta innebär i sin tur att medarbetare monitoreras och vi får ytterligare en dimension av personuppgifter att hantera. Övervakningslösningar och loggningar kan ligga inbyggt i standardapplikationerna eller separat, både för att säkerställa att loggarna hanteras säkert och för att garantera säker behandling av personuppgifter.  

Hot mot IT-system

Attacker mot IT-system liksom ’ransomware’ utgör även fortsättningsvis ett stort hot för samtliga företag med digitaliserade processer. Därav kommer ett ökat krav på IT-leverantörer ske, för att kunna tillhandahålla säkra metoder och system. Men även behovet av specialister med säkerhetskompetens. 

Nyfiken på fler makrotrender att hålla ögonen på?
Läs vårt inlägg om Trender inom marketing automation