Tableau + Salesforce – Vad kan vi vänta oss?

12 feb, 2020

Det har gått drygt sex månader sedan Salesforce köpte upp den marknadsledande analysplattformen Tableau. Vad har hänt sedan dess och vad kan vi vänta oss framöver? Vi har pratat med vår Tableau-expert, Markus Rundal, som svarar på de vanligaste frågorna och förklarar vad vi kan vänta oss. 

För de som inte vet  vad är Tableau?

Tableau är ett marknadsledande BI-verktyg (Business Intelligence) som används för att förenkla och visualisera rådata. Mest är det nog inom datavisualisering där vyerna är byggda i Tableau Desktop. Men i själva verket handlar det också om det som händer bakom vyerna. 

Tableau kopplar upp sig mot datakällor där information finns (det kan vara allt ifrån en textfil till ett helt CRM-system, som Salesforce). När data är insamlad används Tableau för att bygga visualiseringarna. Det kan vara sådant som att beräkna om nya nyckeltal eller integrera en hel budget från ett annat system. Dessa vyer publiceras sedan mot fast sida eller tillbaka mot ett CRM som Salesforce.


Varför köpte Salesforce Tableau?

Tableau är en av marknadens bästa alternativ när det kommer till analys och visualisering av data. Salesforce som CRM-system innehåller extremt mycket data. Det finns bra stöd för visualisering av data i Salesforce som standardlösning, men om du vill göra mer avancerad uppföljning är Tableau extremt kraftfullt. Idag byggs många tredjepartssystem som exporterar och arbetar med data utanför Salesforce. Med Tableau kan de skapa visualiseringar och större möjligheter till att analysera det direkt i Salesforce. Salesforce har alltså som mål att förenkla hela processen genom att knyta samman dessa produkter. 

Tableau blir ett bra komplement till Salesforce Analytics-erbjudande och gör plattformen mer komplett. Vi på Releye ser verkligen fram emot att se vad som händer framåt.  

 

Hur ser integrationen mellan Salesforce och Tableau ut?

Det finns redan idag en sömlös integration mellan Salesforce och Tableau, men de stora förändringarna kommer nog lite senare. Det är inte helt omöjligt att de vyer som existerar i Salesforce idag kommer övergå att övergå i Tableau, eller tvärtom, vi får se!

Om jag får fortsätta att spekulera: Salesforce är idag en 100% molnlösning medan Tableau fortfarande har en stor del av sin verksamhet on premise. Jag tror att detta uppköp innebär att Salesforce med Tableau kommer att erbjuda kunder en typ av hybrid-lösning där kunder med känslig data har en möjlighet att fortfarande ha kontroll och inte släppa iväg detta till molnet.

 

Power BI ägs av Microsoft och Tableau av Salesforce – vad är den stora skillnaden mellan dessa stora BI-plattformar?

För att svara på den här frågan är det viktigt att veta vilka affärsfrågor man vill lösa med hjälp av dessa produkter. Det finns många likheter, men beroende på affärsfrågan kommer det att skilja sig åt. Vad för typ av uppföljning är det som ska göras? Tableau är känd för att ha större möjligheter till djupare analys medan PowerBI har bättre stöd för ekonomisk uppföljning. Sedan skiljer sig licenserna på produkterna och skalas olika med antalet användare.

Vilka är de vanligaste kundutmaningarna som Tableau kan lösa?

Med Tableau skapas anpassade dashboards beroende på vem som ska se analyserna. Som försäljningschef eller avdelningschef vill du troligtvis få en överblick över vilka säljare som presterar bäst, vilka produkter och affärer som har högst marginal. Som VD eller ledningsgrupp vill du oftast se samma typ av data – men på en annan granularitet. Där kan du tillexempel få en överblick över verksamhetens KPIer, intäkter, kostnader och vinstmarginaler.  

Vill veta mer om hur Tableau och Salesforce kan passa in i era processer? Hör av dig till oss!

Charlotte Magne

Head of Business Area Salesforce

+46 (0)735 18 01 62
charlotte.magne@releye.se

Markus Rundal 

 Business Intelligence Developer

Inspireras och läs mer

Höjdpunkter från Dynamics 365 Release Wave 1, 2020

Höjdpunkter från Dynamics 365 Release Wave 1, 2020

Två gånger om året släpper Microsoft uppgraderingar till Dynamics 365. Nu är den första releasen för 2020 i full gång och vi kan vänta oss en hel del nya och smarta funktioner. Releyes Dynamics 365 specialist, Henrik Lillhage, har spanat in de största och viktigaste...

läs mer
Microsofts partnerkväll – Cloud Computing Special

Microsofts partnerkväll – Cloud Computing Special

I veckan medverkade ett gäng från Releye på Microsofts partnerkväll. Varje år håller Microsoft ett antal träffar för oss partners. Där får vi ta del av nyheter, förändringar och annat smått och gott. Det har hänt mycket bland Microsofts svenska partners under 2019....

läs mer
Automatiseringsskolan del 1. Förutsättningar och möjligheter

Automatiseringsskolan del 1. Förutsättningar och möjligheter

Fyra av tio svenska bolag saknar idag en digital strategi. Genom att följa en tydlig utvärderingsprocess får du en bra bild av automatiseringens möjligheter i din verksamhet. Det gör att du i slutändan får lyckad automatisering. Därför har vi summerat våra...

läs mer
Share This