Hur är det att vara kvinna i IT-branschen?

dag är det Internationella kvinnodagen och vi inspireras extra mycket av de initiativ som tas fram för att främja kvinnornas representation och erkännande inom IT-branschen. Förhoppningsvis får vi sällskap av ännu fler kvinnor i framtiden. På Releye arbetar vi för att upprätthålla en jämställd arbetsplats och företagskultur som inkluderar alla människorEftersom det är fokus på våra fantastiska kvinnor idag, har vi tagit reda på vad några av våra egna kollegor säger om IT-branschen. 

Vad jobbar du med idag? 

Pernilla: Jag är Affärsområdeschef för ett av Releyes tre affärsområden med fokus på Microsoft 

Josefin: Jag jobbar som senior IT-projektledare och teamledare. Jag driver även vårt interna arbete för att utveckla vår projektmetod samt vårt arbetssätt i Azure DevOps.

Emma: Jag är affärskonsult och projektledare vilket innebär att jag hjälper våra kunder med att utveckla sina kundnära processer inom marknad, sälj och kundservice. Jag är också teamledare för ett gäng konsulter som jobbar med Microsoft Dynamics CRM. 

Lotta: Jag jobbar som affärsområdeschef för Releye Salesforce-affärsområde, och delvis som affärskonsult i vissa kundprojekt.


Vad är det bästa med att vara i IT-branschen?

PernillaDet är en bransch som jobbar med framtiden, det går fort och allt känns möjligt. 
 
Josefin: 
Det bästa är att man tvingas lära sig nya saker hela tiden, det är otroligt utvecklande vilket jag gillar. 
 
Emma: 
Den höga förändringstakten och möjligheten att hela tiden kunna hjälpa våra kunder att skapa nya, smartare och mer digitala och kundvänliga lösningar. Att dessutom få jobba med snabbtänkta, engagerade och roliga (!) kollegor gör mitt arbete väldigt kul!  
 
Lotta: 
Det är en snabbrörlig bransch som ständigt utvecklas. Det dyker upp nya tekniska möjligheter att lösa olika problem och utmaningar i samhället, vilket jag tycker är väldigt roligt att vara en del av. Och jag har möjligheten att jobba med väldigt bra personer som gör detta möjligt. Tillsammans kan vi komma på smarta lösningar på våra kunders utmaningar och realisera dem.

Vilket tips har du till kvinnor som är nyfikna på IT-branschen? 

Pernilla: Testa! Digitalisering och automatisering berör alla, vilket gör att en mer verksamhetsorienterad bakgrund är superrelevant för många IT-områden. Du behöver inte vara superteknisk för att jobba i IT-branschen, kolla bara på mig, och det finns hur mycket roliga uppdrag som helst!  

Josefin: Mitt tips är att våga! Jag möter många kvinnor som inte vill jobba inom IT för att de tvivlar på sina tekniska kunskaper men jag tror verkligen att alla kan lära sig. Det är långt ifrån alla som jobbar med de mest tekniska delarna, prata med folk (kvinnor och män) i din närhet som jobbar inom IT för att förstå vad de faktiskt jobbar med.

Emma: Testa! För mig har det handlat om att jobba på ett företag som jobbar med verksamhetsfrågor som jag är intresserad av. Tekniken har jag lärt mig efterhand.

Lotta: Det är inte så mycket att fundera på, det är bara att köra 😉 Skämt åsido, jag skulle rekommendera alla att söka sig till ett företag som man tycker gör bra och intressanta saker, och sedan lära sig av personerna som finns på arbetsplatsen. 

 

Hur kommer du att fira Internationella kvinnodagen?

Pernilla: Först ska jag ge en blomma till min dotter och gratulera henne på dagen, sedan ska jag peppa och coacha 25 stycken 9-åringa killar som spelar innebandycup. 

Josefin: Jag kommer inte att fira på något speciellt sätt, jag försöker istället lyfta kvinnorna omkring mig så ofta som möjligt! 😊

Emma: Jag firade i förskott genom en middag med mina närmaste (kvinnliga!) vänner i fredags!

Lotta: Jag planerar att lyxa till med en riktigt härlig och god middag.

 

Internationella kvinnodagen är en dag då vi uppmärksammar såväl framgångar kopplat till jämställdhet som fortsatta utmaningar. Vi firar och är stolta över att 63% av våra chefer är kvinnor och att det sitter 60% kvinnor i vår ledningsgrupp. Däremot skulle vi gärna vilja få in fler kvinnliga utvecklare under året. Det kommer vi att jobba för!