15 december 2017

Traditionen julbelysning är en innovation som uppfanns på 1800-talet och som revolutionerat vårat julfirande sedan dess. Trots att juleljus funnits under en lång tid tog det två decennier innan traditionen blev etablerad på riktigt. Vi vet att innovationsarbetet tar tid men också hur viktigt det är att främja innovation på arbetsplatsen. Läs historian om Edison och hans juleljus och ta del av våra 3 tips till innovation.

Historian bakom juleljusen

Historian går tillbaka ända till 1879 när en man vid namn Thomas Edison uppfann de elektriska juleljusen. En innovation som blev omtalad i tidningarna när han presenterade sin nya uppfinning i slutet av december genom att hänga upp ett dussintal lampor ihop utomhus. Hans kollega Edward Johnson ljussatte därefter den första julgranen med elektricitet 3 år senare i New York City. Granen hade då 80 röda, vita och blå elektriska glödlampor i storleken av en valnöt. Jämför det med den 8 km långa ljusslinga med 30 000 lampor som i nutid pryder granen på Rockefeller Center varje år i New York. Lite skillnad, eller hur? Innovationen talar för sig själv, det blev en succé som det fortfarande innoveras kring idag. Från starten 1879 tog det hela 11 år innan massproduktionen drog igång och spreds över välden.  

Innovationen i tid

1879 – De första elektriska juleljusen uppfanns av Thomas Edison

1882 – Den första granen pryds av juleljus i New York City (80 lampor)

1890 – Massproduktion av juleljus börjar

1900 – Affärerna börjar dekorera med ljusslingor vid juletider

1917 – Säkra juleljus uppfinns (brandsäkra) – börjar säljas till privatpersoner

1930 – Juleljusen köps nu av konsumenter som äntligen har råd med lyxen

1956 – Julgranen vid Rockefeller Center får elektriska ljus

1950 – Tävlingar i att ljussatta trädgårdar etc. börjar 

1970 – Revolution i dekorativ ljussättning när minilampor med hög effekt, till en låg kostnad och med en låg energiförbrukning uppfinns

2004 – LED lampor får ett enormt genomslag och möjliggör för programmerad ljussättning

 

Innovationen visar att vi har kommit en lång väg sedan vi hängde stearinljus i julgranen, och anledningen till detta är uthållighet, mod, teknisk skicklighet – och en ständig vilja att testa något nytt.

 

Vår julklapp till dig: 3 tips i innovationsarbetet

Vi blickar framåt mot ett nytt år fyllt av nya innovationer och idéer och ser fram emot att utveckla dessa tillsammans med er. Vem vet, kanske att vi skapar magi som det om 135 år fortfarande innoveras kring? 3 tips till innovationsarbetet: 

  • Involvera alla i innovationsarbetet - kunder, kollegor och partners
  • Främja innovation på arbetsplatsen – vart möts ni för att utveckla er affär och ert arbetssätt?
  • Låt innovationsarbetet ta tid, utfallet kan revolutionera er värld – Det tog 11 år innan Edisons juleljus-uppfinning började massproduceras.

 

God Jul och Gott nytt år – hoppas du ett år fyllt av innovation får!

/Önskar vännerna på Releye