7 stora IT-trender 2021

11 feb, 2021

Vi är inne i ett nytt år som är fyllt av ny teknik och digitala möjligheter. Under 2020 förflyttade vi oss flera steg fram i den digitala utvecklingen och vi kan konstatera att pandemin kommer att fortsätta att förändra hur företag verkar. Varje år listar Gartner en rapport över IT-trender som kommer att prägla de kommande åren. Våra experter har kammat listan och plockat ut de 7 IT-trender 2021 som de tror extra mycket på. 

1. Verksamheter varsomhelst

Verksamheter varsomhelst är en verksamhetsmodell som inte är knuten till en fysisk plats. Istället innebär den att företag och deras produkter eller tjänster kan vara tillgängliga varsomhelst. Ett exempel är mobila banker som hanterar allt från att överföra pengar till att öppna konton utan någon fysisk interaktion.  

2. Hyperautomation 

Hyperautomation är en IT-trend som även hänger med från förra året. Begreppet innebär att vi kan automatisera mer än det som finns i dagens programvaror med hjälp av system som kombinerar machine learning, automationverktyg och andra programvaror. På så sätt skapas förutsättningar för att automatisera flera steg. 

3. AI-teknik

Enligt Gartners forskning går endast 53% av alla AI-projekt vidare från prototyp till produktion. Många upplever att AI-modellerna är svåra att skala och underhålla. Utmaningen ligger ofta i att AI-projekten hanteras som isolerade projekt, istället för att inkorporeras i såväl IT- och affärsutvecklingsstrategier som i det dagliga arbetet (exempelvis DevOps-processerna). Genom att behandla AI-relaterade frågor som tillit, transparens och compliance kan man skapa AI-lösningar som inte bara är långsiktigt hållbara utan även skalbara.

4. Intelligenta & anpassningsbara verksamheter

Dessa typer av verksamheter kan accelerera sin digitala affärsstrategi genom att ta beslut som baseras på data. För att lyckas med detta måste företag möjliggöra bättre och bredare tillgång till information och utöka informationen med djupare insikter. Dessutom måste företag snabbt kunna svara på konsekvenserna av insikterna. Genom att låta fler delar i organisationen ta del av insikterna kan enskilda affärsenheter snabbt ställa om och agera. När beslut fattas snabbare av de som berörs går också exekveringen snabbare.

5. Distribuerade moln

Även Distribuerade moln hänger kvar från 2020’s trendspaning. Ett distribuerat moln är ett mikomoln som hanterar lagring utanför det centraliserade molnet. Det gör att företag och andra organisationer själva kan äga och ansvara för utveckling, distribution och uppdatering av molnet. Detta skapar möjlighet att behålla ägandet och styrningen av hårdvara. Längre fram förväntas majoriteten av molntjänsteplattformarna erbjuda tjänster som endast körs vid behov. Enligt Gartner kommer förändringen av den centraliserade modellen att leda till en helt ny molnera.

6. Internet of Behaviors (IoB)

IoB handlar om att använda data för att ändra beteenden. I takt med att vi använder fler teknologier kan data från vardagen samlas in – data som spänner över både den digitala och fysiska världen. Informationen kan därefter användas för att påverka våra beteenden. T ex kan ett smart CRM-system samla data om affärsprocesser och ge intelligenta förslag på framgångsrika beteenden, så som next best action.

7. Totalupplevelse

Totalupplevelse innebär att vi behöver kombinera flera upplevelser för att förbättra affärsresultatet. En enhetlig totalupplevelse för kunder och medarbetare skapar attraktivitet och lojalitet, och är svår för konkurrenter att kopiera.  Målet är att förbättra den totala upplevelsen där alla delar knyts samman – från teknik till anställda, kunder och användare.

Vill du veta mer om IT-trender 2021? Hör av dig till oss!

Inspireras och läs mer

Salesforce Top Partner of the Year

Salesforce Top Partner of the Year

Igår fick Releye  utmärkelsen som en av Salesforce Top Partner of the Year!  För andra året i rad har Releye fått utmärkelsen Salesforce Top Partner of the Year!  När vi blev utnämnda till Top Partner förra året passerade vi en viktig målstolpe och vi är lika glada...

läs mer
Ny samarbetspartner för att fortsätta vara bäst i klassen

Ny samarbetspartner för att fortsätta vara bäst i klassen

Medarbetarna är bland det viktigaste vi har på Releye och på samma sätt som vi hela tiden testar nya metoder, modeller och tekniker, testar vi så klart också olika sätt att utveckla medarbetare och vårt ledarskap. Liksom våra kunder kommer till oss för...

läs mer
9 höjdpunkter från Salesforce release Spring ’21

9 höjdpunkter från Salesforce release Spring ’21

Årets första vårtecken är här! I helgen släppte nämligen Salesforce sin release Spring ’21 och vi har en hel del att se fram emot. Precis som tidigare har några av våra certifierade Salesforce-experter valt att plocka ut sina favoriter bland vårens nya funktioner. Här...

läs mer